Guide Price £985,000  5 Bed Detached House, Perowne Street, Cambridge


  • 5 Bedrooms
  • Impressive Double Height Kitchen/Dining Room
  • Generous Sitting Room With Views Over Dining Area
  • Further Kitchenette/Living Area
  • Two Bathrooms
  • Cloakroom
  • Balcony/Terrace And Walled Garden
  • Garage
  • Wonderful Position
A stylish, light and spacious architecturally designed detached residence measuring in all to approximately 1,925 sq. ft. over three floors with fabulous walled garden and garage situated at the end of this desirable no through road with views over the former and now disused City Cemetery a haven of tranquillity and green space within walking within easy reach of the train station and the abundance of thriving shops and vibrant facilities located on Mill Road itself which is regarded as one of the most fashionable and cosmopolitan areas of the City to live and work in.

RECEPTION HALL
With radiator, stairs rising to first floor and further stairs to lower ground floor, ceramic tiled floor, fitted coat hooks with bench below and full height storage cupboards, door off to access garage.

BEDROOM 3
With integral drop down double bed, window to side aspect and radiator.

BATHROOM 2
With white suite comprising low level WC, hand wash basin, panelled bath with wall mounted shower attachment, window to side aspect, tiled walls, heated towel rail, tiled floor.

GARAGE
with bi fold wooden doors to front, power and light and wall mounted gas Worcester boiler, space and plumbing for washing machine and dryer.

LOWER GROUND FLOOR
With large understairs storage cupboard with tiled floor and fitted shelves.

KITCHENETTE
With small window to side aspect, wall mounted air conditioning unit, a range of fitted wall and base units comprising space for gas cooker, fridge freezer, inset stainless steel sink with mixer tap and drainer, breakfast bar, space for freezer, radiator, tiled floor and tiled splashbacks.

BEDROOMS 4 & 5
Both leading off the Kitchenette with full windows across the far end of each room looking onto the garden, each set incorporating double opening doors, and each room with wall lights and radiator.

ON THE FIRST FLOOR


LANDING
With radiator.

SPACIOUS DOUBLE HEIGHT DINING AREA
With the most dramatic vaulted ceiling approx. two thirds of which is glazed and with main kitchen leading off, this spacious area is filled with light. French doors with espagnolette bolted side doors lead onto a wide balcony area supported on two splendid Victorian cast iron columns, and ideally suited for outdoor al fresco eating, with electrically operated sun awning, and overlooking the rear walled garden. The room has a wall mounted air conditioning unit and boasts of a cast iron spiral staircase (one of two staircases) leading to the second floor Sitting Room on the impressive mezzanine floor. It contains two standard height and two floor to ceiling radiators.

KITCHEN
Comprising bespoke fitted kitchen with wall and base units and wooden worksurfaces over, two ceramic butler style sinks with mixer tap and carved drainer, window to side with views over Mill Road Cemetery, space for gas cooker with extractor hood above, wall mounted air conditioning unit, Victorian cast iron spiral staircase (one of two staircases which leads to the living room on an impressive mezzanine floor) leading in turn to:

IMPRESSIVE LIVING ROOM
With semi vaulted ceiling, full length skylight windows to rear aspect with electronically controlled blinds, exposed wooden floor and three radiators.

LANDING
With further wooden steps leading up to:

CLOAKROOM
With white suite comprising low level WC, hand wash basin with tiled splashback, extractor fan and heated towel rail.

MASTER BEDROOM
With built in wardrobes, radiator, two Juliet balconies to front aspect and wooden floor.

BEDROOM 2
With built in wardrobes, radiator and window to Juliet balcony to front aspect and wooden floor.

INNER HALLWAY
With sliding mirrored wardrobes.

FAMILY BATHROOM
With white suite comprising panelled bath with hand held shower attachment, low level WC, bidet, hand wash basin, heated towel rail, tiled walls, window to side aspect and heated towel rail.

IMPRESSIVE SECOND FLOOR SITTING ROOM
This is the largest space in the Property with an amazing vaulted and wood panelled ceiling and the wonderful feature of a balustraded viewing of the dining area below. Apart from the light afforded by the rear roof window which sheds light into this very large space, the room also has three Velux windows (with Sanderson fitted blinds) in the front roof and there is a gas coal effect fire inset into the chimney breast with iron surround and granite slab hearth. The blinds to the rear glazed area (also Sanderson) are electrically operated in sections by remote control. There are two very long floor mounted radiators, one at each end of the room.

OUTSIDE
To the front of the property is the covered and paved access to the front entrance. To the rear of the property a secluded walled and paved garden with raised flower beds and integrated fish pond. Access by brick stairs from the first floor Dining Room, as well as from the two rear bedrooms. Steps lead down to the lower paved area in front of the rear bedrooms, and access to brick built under stairs storage space.

AGENTS NOTES
Construction:

Builder - John Harrison of Cottenham
Architect - Chris Cowper of Messrs Cowper Griffiths
Structural Engineers - Messrs Andrew Firebrace and Co
Completion of build - 1989

Installation of solar panels on rear roof:2011 - Carried out by Midsummer Energy.

Cambridge Office

T: 01223 214214

E: camb.res@cheffins.co.uk